Kéményszerelés

hatter

Mobil:
+36 27 300 055 – Helyszíni felmérés, időpont egyeztetés;
+36 30 352 88 48 – Szaktanácsadás

E-mail: royalgroupiroda@gmail.com


[Kéményszerelőink kéményjavítást és kéménybélelést vállalnak Pest megyében]

Kéményszerelés Pest megye és körzetében, kémény hibaelhárítás akár azonnal!

A Royal Group Holding Kft. kéményjavítási, kéményszerelési és kéményfelújítási munkákra specializálódott.
Több tíz éves tapasztalattal rendelkezünk, kivitelezési hibák, régebbi technológiákkal szerelt és a tulajdonos által vagy a szakértelem hiányában kialakított kéményeket is elérhető áron szereljük, javítjuk.

Ne feledje, akár az élete és egészsége is múlhat rajta, nem éri meg a kockázatot, bízza profi szakemberekre a kéménye javítását, szerelését vagy felújítását.
Kéményszerelés kapcsán kérdezzen bátran, kérje ki a tanácsunkat.

Elavult technológiák
Sokszor tapasztaljuk, hogy még a nagyszerűen kivitelezett kéménybélelésekkel is gond lehet, mivel a felhasznált anyagok és eljárási módszerek általában már elavultnak számítanak a szakmában. A Furanflex technológia minden eddigi technológiát felülmúl, jelenleg ez az eljárás a legkorszerűbb a piacon.
Az alábbi néhány képpel szeretnénk érzékeltetni, hogy milyen következményei lehetnek idővel a füstgázokból kicsapódó savas anyagoknak.

Béleletlen kémények elhasználódása

a korrózió egészen rövid idő alatt képes a bélelés nélküli kémények kötőanyagának megsemmisítésére, olyat is többször tapasztaltunk, hogy még a betonréteget is tönkretette.

Padlástérben található kémények korróziója

Oly mértékű korrózió léphet fel a kicsapódott savak hatására, hogy már a kémény külső felületén is jól láthatóvá válik.

Elhasználódott gázkémények

A kémény stabilitása is veszélybe kerülhet a kötőanyagok teljes elbomlása miatt. Ezek súlyosan korrodált esetekben fordulnak elő.

Átázott kémény

A lecsapódott kondenzvíz (csersav tartalmú) a falat itatta át.

Nem megfelelő kéményszerelés

A szabálytalan vagy szakszerűtlen szerelés a legnagyobb problémák közé tartozik. Komoly veszélynek teszik ki az ügyfelet a kivitelezők ilyen esetben, hiszen nemcsak a kémény hatékonysága csökken, hanem tűzesetek illetve szénmonoxid mérgezések is kialakulhatnak.

Íme néhány példa:

Egyszerűen megoldott elhúzások

Könnyen eldugulhat, füstgáz visszaáramlást okozhat és a kémény hatékonyságát csökkentik az ilyen megoldások.

Szabálytalanul épített kémények
Sokszor láttunk már arra példát, hogy az egyedileg kialakított kéményeknél figyelmen kívül hagyják a kéményépítési normákat és szabályokat. Azt viszont jó, ha mindenki tudja, hogy az azbeszt-cement (eternit) kémények rákkeltő anyagokat tartalmaznak.

A szigeteletlenül szerelt kémények életveszélyesek lehetnek, mert télen fagydugó alakulhat ki, amely meggátolja a szabad füstgázáramlást így az visszaáramolhat.

Nem megfelelő Furanflex kéménybélelés

A Furanflex béléscső egyetlen ellensége a közvetlen nagyfény. A lenti képen az látható, ahogy a napfény hatására a béléscső azon része, melyet ér a napsugár, elkezdett porladni. Ennek elkerülése érdekében a béléscsövet megfelelő méretűre kell vágni.

Egyedi megoldások

Egyedi kivitelezésekkel sokszor találkozunk a helyszíni felmérésink során. A szakszerűtlen füstelvezetési megoldások komoly veszélyt jelentenek a lakók számára és mindezek mellett nagyban csökkentik a kémények hatásfokát is. A felhasznált anyagok általában nem megfelelőek, ami nagyban megnöveli a tűzesetek lehetőségét.

Néhány érdekes példa:

Szennyvízcsőből kémény
A házi kivitelezések igazi mintapéldája, mivel PVC cső ezért nem füst tömör és nem hőálló.

Szerelt kémény gatyaszár módra

A kémény kivitelezése, bár nem hatékony és tűzveszélyes is, de legalább szép.

Konvektornak kialakított füstcsatorna

Az ilyen típusú megoldás hatékonyság nagyban megkérdőjelezhető illetve rendkívül zavaró is lehet.

Kéménykígyó

A szigeteletlenül szerelt kémények életveszélyesek lehetnek, mert télen fagydugó alakulhat ki, amely meggátolja a szabad füstgázáramlást így az visszaáramolhat. A képen látható kémény anyaga sem jó, mert nem biztosítja a megfelelő gáztömörséget, ezért nagyon alacsony huzattal rendelkezik, ami szintén visszaáramláshoz vezethet.
Vagyis a lent látható szerelt kémény működésképtelen és életveszélyes.

Szabálytalanul kialakított Furanflex béléscső

A furanflex béléscső napfénnyel nem érintkezhet, mert az UV fény tönkreteszi.

Kondenzációs kémény

A zárt égéstérnek az a lényege, hogy közvetlenül a készülékbe vezessük az égéshez szükséges levegőt, miközben az égésterméket a készülékben lévő ventilátor a nyomásálló csövön keresztül eltávolítja. A kondenzációs kazánokhoz megfelelő kondenzációs kéményt kell kialakítani, figyelembe véve a nedves égésterméket és a kéményben is folytatódó kondenzvíz kiválást.
Ennek a lényege, hogy az égéstermékben lévő vízgőz kiválik, lecsapódik és a készülékben hasznos hőként jelentkezik. A kondenzációs kazánoknál legtöbb esetben kettős csövű rendszereket alkalmazunk, a kazánt zárt rendszerben dolgoztatjuk a szabadból, vagyis a helyiség levegőjét nem érinti. Életvédelmi és energiatakarékossági szempontból is ez a megoldás a legjobban ajánlott. A középső cső lényege, hogy vezesse az égésterméket, a külső csőben vagy más alakú csatornában pedig ezzel szemben az égéshez szükséges levegőt. A meglévő szigeteletlen 130 x 130 mm méretű, falazott korábbi hagyományos kéménybe behelyezhető a 70…80 mm átmérőjű egyenes vagy flexibilis égéstermék-elvezető cső. A kémény így, mint egy utolsó hőcserélő működik, 1…2% további energia-megtakarítást eredményezve.
Kondenzációs gázkazánokhoz pps/alu, pps kémény javasolt.
A jó minőségű nyílászárók és a kondenzációs kazánok elterjedése számos új technikai megoldás bevezetését tette szükségessé.